zondag 18 november 2012

September Oktober 2012

Vogeltrek op Terschelling.



Eind september begin oktober is tevens het begin van de najaarstrek van vele vogelsoorten uit het noorden van Europa. 
Met een groep Vogelfotografen 4 dagen over het eiland struinen om leuke soorten te kunnen vastleggen. Het strand staat de eerste dag centraal. We hopen op binnenkomende soorten. De Jan van Gent behoort zeker tot de mogelijkheden evenals de Drieteen strandlopers. 

Drieteenstrandloper

De harde wind speelt ons zeker parten. Fotograferen van uit een laag standpunt vereist het nemen van maatregelen door je telelens goed te beschermen zodat dat de apparatuur niet gezandstraald wordt. 


Jan van Gent












Ook de Tapuit is op doortrek. Deze was dan ook goed te benaderen. Groenlingen die zich te goed deden aan de rozenbotels. Een uitgeputte buizerd op een duintop kon niet van zijn rust genieten gezien de Kauwtjes die hem geen moment rust gunde.



Buizerd
Tapuit


Groenling.

 Ook in de haven op West Terschelling kunnen leuke soorten worden waargenomen zoals de Alk


Alk.






De wadkant is zeker de moeite waard om bij zonsopkomst te gaan bekijken om de snelle kleurveranderingen te kunnen waarnemen en vervolgens vast te leggen in een mooi sfeerbeeld.








Als de zon hoger aan de hemel staat krijgt het wad prachtige kleuren op de grens waar kwelders ontstaan door de eerste pioniersvegetatie als Engels Slijkgras en Zeeaster en Zeekraal. 


Ook vogels zijn rijk vertegenwoordigd: voedsel in overvloed voor de vele steltlopers en de vele soorten die jaarlijks de voorjaars- en de najaarstrek van uit het hoge noorden naar het zuiden maken. Om vervolgens in het voorjaar de reis weer terug te maken. Voor hen is het waddengebied zeer belangrijk.


Oeverpieper
Nederlands enige echte stukje ongerepte natuur, het waddengebied bijzonder meer geschikt voor natuurfotografie. Zie voor meer informatie over onze Workshop Natuurfotografie op de site.

http://tjido-wierda-nature-photography.nl


donderdag 9 augustus 2012

Wildlife in The Gambia


Wildlifephotography in the Gambia.


De vele verhalen over Africa doet je hart sneller kloppen. Om deze geweldige natuur die dit continent heeft te bieden en vervolgens fotografisch vast leggen is voor mij een nieuwe uitdaging. Samen met een groepje natuurfotografen zijn we aan het begin van de regenperiode een foto expeditie gestart met als doel ornithologisch vele soorten te fotograferen. Het landschap is voor mij als bioloog zeker zo interessant, the forest en mangrove zijn ecologisch kwetsbare gebieden waar de mens voorzichtig mee moet omgaan.

Kleinschalige landbouw 

Algemene informatie


Gambia, een voormalige Britse kolonie, is een van de kleinste landen in Afrika. Gambia volgt de rivier de Gambia en meet van oost naar west ongeveer 322 kilometer. Gambia wordt ook wel genoemd The Gambia naar de gelijknamige rivier.

Het grootste gedeelte van het land is een vlak savannelandschap; het hoogst gelegen punt ligt 90 meter boven de zeespiegel. Er wonen ongeveer 1,6 miljoen inwoners met een grote etnische verscheidenheid. Er zijn diverse stammen in Gambia, met ieder zijn taal en gewoonten. Gambia biedt een geweldige natuur, dorpjes en meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten.


Woodland Kingfisher  (Nikon D800 500mm AFS)



Klimaat
Gambia ligt tussen de kreeftskeerkring en de evenaar. Hierdoor biedt het land een constante temperatuur van ongeveer 30 graden. De regen valt in de periode juli tot oktober. De meeste regen valt in de maand augustus, er valt dan 50 % van alle regenval. In de droge tijd (november-juni) waait vaak de harmattan: een droge, stoffige noordoostelijke wind uit de Sahara. In juli is het overdag veelal droog in de avond kunnen er flinke buien vallen. In de periode dat ik daar was hebben we het overdag nagenoeg geen regen gehad.


Woodland Kingfisher  
                                                               (Nikon D800 500mm AFS)

Natuurfotografie.


Voor de natuurfotograaf  is het begin van de regenperiode de beste tijd om van het groene landschap mooie foto’s te maken ook de vogels die dan volledig op kleur zijn voor het nieuwe broedseizoen en zich goed laten zien om er vervolgens mooie platen van te maken. Ook de licht omstandigheden zijn goed, het harde zonlicht maakt het soms erg moeilijk om goed belichte foto’s te kunnen maken. Wil je vogels fotograferen is een statief of een monopod een must. Een teleobjectief van 500 mm heb je echt nodig om ook de kleinere soorten goed op de foto te krijgen  en soms is een 1,4 teleconvertor nodig. Voor de landschappen is een groothoek  24 / 70 mm een must. 
Ook kan een macrolens goed van pas komen, gezien er verschillende hagedissen goed te benaderen zijn en verschillende vel gekleurde planten toch ook de moeite zijn.
Op mijn site komt een reisbeschrijving met veel fotowerk.





Abyssinian roller Shael scharrelaar (Nikon D800 500mm AFS)
Grijskopmeeuw  (Nikon D800 500mm AFS)








Malachite kingfiher  





Middelste zilverrijger

Africa grey hornbill (female)


Grey kestrel (falco ardosiaceus)
Bonte ijsvogel

Kolonistenagama  ( Rainbowlizard )


zaterdag 23 juni 2012

Een dagje Texel om een Nikon D800 te testen

In de maand juni ga ik elk jaar wel naar Texel om te fotograferen, meestal om de verschillende vogelsoorten te fotograferen. Maar het weer laat dit jaar in de maand juni te wensen over. Harde wind en wisselvallig weer zijn we genoodzaakt laat in de maand er op te gokken.
Onze vaste lokatie's zijn het Wagejot en Ottersaat waar dit jaar veel grote sterns broeden. Op het hier onder staande kaartje kunt u de verschillende aantrekkelijke foto locaties terug vinden. Vele van deze lokatie bezoeken we ook tijdens onze workshop natuurfotografie op Texel in de maand mei. Daarover meer informatie op mijn site workshop / lezingen.





Grote stern ( Sterna sandvicensis) bij het Ottersaat

Bruine kiekendief (Circus aeruginosus)
 Deze Bruine kiekendief gaf nog al wat tumult binnen de kolonie. En ging er snel vandoor.
Veldleeuwerik ( Alauda arvensis) D800 500 mm AFS

Grote stern Nikon D800 met 600 mm AFS11 1/8 deel van het origineel formaat.


Een locatie waar het ook leuk is om verschillende soorten vogels te ontmoeten is bij de Petten vele soorten sterns, ganzen en verschillende soorten steltlopers. Een 300 meter verder kom je soorten tegen die graag in duinachtig gebied voorkomen afgewisseld met struweel.
Veel voorkomende soorten zijn duinpiepers, graspieper, tapuit en de bruine kiekendief is geen uitzondering. Natuurlijk zien we in mei juni veel Lepelaars die een klein stukje verder een grote broedkolonie hebben in de Horsmeertjes.


Grauwe gans Nikon D3 200 400 AFS VR


Ook langs de duinkant is het leuk vogelskijken vele soorten kun je hier aantreffen. Het gebied bij de Slufter en de de Muy kom je in elk jaargetijde wel bijzondere soorten tegen, denk aan de voorjaars en najaars trek van vele vogelsoorten.
In juni kom je op de schrale zandgronden kleurrijke bloemenpracht tegen zoals de klaproos, margriet en hier en daar een korenbloem wat een kleurrijk beeld geeft.





Een eldorado voor de insecten 


Deze dag op Texel heb ik goed de Nikon D800 kunnen testen een aantal sterke punten zijn bijzondere scherpe foto's, snelle AF die een geweldige mogelijkheid bieden om  foto's uit te vergroten dan wel deel vergrotingen te maken.  Met 5 beelden per sec komt deze 36,4 mega pixel goed tot zijn recht. Voor landschap en macro is de D800 supper. Zeer snelle opeen volgende gebeurtenissen zijn 5 beelden per sec soms te kort. Hoge ISO waarden geven geen ruis ook niet na extreem verscherpen van de foto. RAW foto's in 14 bit geven geweldige kleuren, nadeel zeer grote bestanden, dus veel Giga kaartjes heb je nodig of neem een kleine compacte harddisk mee, deze heb je in verschillende grote en minder duur dan 64 Gig kaartjes. Wel heb je een laptop nodig een 11-inch is voor op reis een uitkomst. Het testen van de video mogelijkheden ben ik niet aan toe gekomen, maar daar later meer over en met natuurlijk voorbeelden.



zondag 6 mei 2012

Mei staat voor de start van jong leven vele kleuren en vogelgezang.


Na wat rond kijken op waarnemingen.nl kom ik de Roodkopklauwier (Lanius senator) tegen, een 17 − 19 cm grote vogel die in Nederland niet veel voorkomt. Overwinterd in Africa en komt als zomergast wel eens voor in de maanden april tot oktober voor. Na wat speurwerk op Wieringen vinden we de locatie. Op locatie staan er een aantal fotografen en vogelspotters, nu ben ik geen soorten jager maar dit was wel leuk om een niet veel voorkomende soort te kunnen fotograferen. 


Nikon D3 met een 600mm met een 1,4 telecovertor belichting −0,3 F 8,0













Door de grote afstand moest de foto wel uitvergroot worden. Door de vele takjes was het niet eenvoudig om de Roodkopklauwier mooi vrij te krijgen.





Op 3 mei Texel bezocht, op de vele locaties hebben we    kunnen fotograferen en vele soorten kunnen fotograferen waaronder de Kluut aan de oostkant van het eiland. 

Nikon D3 600 mm met een 1,4 teleconvertor.



zondag 1 april 2012


April staat in het teken van ontwaken van de natuur. Vele kruidachtige gewassen komen weer tot leven. De eerste bloeiers als speenkruid, kleinhoefblad en de bosanamoon laten hun opvallende kleuren al weer zien. 


De bosanamoon een van de eerste bloeiers.



De pas ontluikende bladeren met tegen licht

Narcissen tussen het speenkruid.


Vogels komen terug uit het zuiden en introduceren  de lente met gezang. De merel en de koolmees laten weer van zich horen en de tjiftaf klinkt weer van uit de toppen van de bomen. 






Boven de rietvelden zien we de bruine kiekendief met nestmateriaal en de rietgors laat zijn herkenbaar toontjes van uit de rietpluimen weer horen. Grutto’s en de tureluur  vinden we weer op de bekende uitkijkposten. Met een lekker zonnetje is het weer volop genieten.





Grutto

zondag 11 maart 2012

Voorjaarsperikelen

De dagen worden merkbaar langer, veel dieren hebben het voorjaar al in hun bol. Zo ook de Fuut, het ijs is nog maar 3 weken uit alle sloten en plassen maar de balts is begonnen.
Fuut ( Podiceps cristatus) met zijn opvallende balst.
Fuut ( Podiceps cristatus)
Fuut ( Podicepscristatus)
Een bijzonder schouwspel territorium gevechten en natuurlijk het geschikte te vrouwtje vinden.
Kievit (Vanellusvanellus)

Grutto ( Limosa limosa) onderweg naar de natte graslanden.
Ook de zang van vele soorten vogels begint weer komen. Ook de kievit die deze dagen het eerste ei zal leggen en de terugkomst van de Grutto's. Nu maar hopen op een niet te warm voorjaar zodat er niet vroeg gemaaid moet worden om de jonge vogels een levenskans te geven.