zaterdag 23 juni 2012

Een dagje Texel om een Nikon D800 te testen

In de maand juni ga ik elk jaar wel naar Texel om te fotograferen, meestal om de verschillende vogelsoorten te fotograferen. Maar het weer laat dit jaar in de maand juni te wensen over. Harde wind en wisselvallig weer zijn we genoodzaakt laat in de maand er op te gokken.
Onze vaste lokatie's zijn het Wagejot en Ottersaat waar dit jaar veel grote sterns broeden. Op het hier onder staande kaartje kunt u de verschillende aantrekkelijke foto locaties terug vinden. Vele van deze lokatie bezoeken we ook tijdens onze workshop natuurfotografie op Texel in de maand mei. Daarover meer informatie op mijn site workshop / lezingen.





Grote stern ( Sterna sandvicensis) bij het Ottersaat

Bruine kiekendief (Circus aeruginosus)
 Deze Bruine kiekendief gaf nog al wat tumult binnen de kolonie. En ging er snel vandoor.
Veldleeuwerik ( Alauda arvensis) D800 500 mm AFS

Grote stern Nikon D800 met 600 mm AFS11 1/8 deel van het origineel formaat.


Een locatie waar het ook leuk is om verschillende soorten vogels te ontmoeten is bij de Petten vele soorten sterns, ganzen en verschillende soorten steltlopers. Een 300 meter verder kom je soorten tegen die graag in duinachtig gebied voorkomen afgewisseld met struweel.
Veel voorkomende soorten zijn duinpiepers, graspieper, tapuit en de bruine kiekendief is geen uitzondering. Natuurlijk zien we in mei juni veel Lepelaars die een klein stukje verder een grote broedkolonie hebben in de Horsmeertjes.


Grauwe gans Nikon D3 200 400 AFS VR


Ook langs de duinkant is het leuk vogelskijken vele soorten kun je hier aantreffen. Het gebied bij de Slufter en de de Muy kom je in elk jaargetijde wel bijzondere soorten tegen, denk aan de voorjaars en najaars trek van vele vogelsoorten.
In juni kom je op de schrale zandgronden kleurrijke bloemenpracht tegen zoals de klaproos, margriet en hier en daar een korenbloem wat een kleurrijk beeld geeft.





Een eldorado voor de insecten 


Deze dag op Texel heb ik goed de Nikon D800 kunnen testen een aantal sterke punten zijn bijzondere scherpe foto's, snelle AF die een geweldige mogelijkheid bieden om  foto's uit te vergroten dan wel deel vergrotingen te maken.  Met 5 beelden per sec komt deze 36,4 mega pixel goed tot zijn recht. Voor landschap en macro is de D800 supper. Zeer snelle opeen volgende gebeurtenissen zijn 5 beelden per sec soms te kort. Hoge ISO waarden geven geen ruis ook niet na extreem verscherpen van de foto. RAW foto's in 14 bit geven geweldige kleuren, nadeel zeer grote bestanden, dus veel Giga kaartjes heb je nodig of neem een kleine compacte harddisk mee, deze heb je in verschillende grote en minder duur dan 64 Gig kaartjes. Wel heb je een laptop nodig een 11-inch is voor op reis een uitkomst. Het testen van de video mogelijkheden ben ik niet aan toe gekomen, maar daar later meer over en met natuurlijk voorbeelden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten