zaterdag 6 juli 2013

De Grutto als symbool voor de Nederlandse weidevogels.


Het symbool voor de Nederlandse weidevogel. Maar de geschikte biotopen worden schaars, de verstedelijking rukt op. Nate graslanden waar niet voor half juni gemaaid word zijn schaars.
De eerste Grutto komen rondhalf maart in de Noord Hollandse weide gebieden om op te vetten voor een nieuw broed periode. Tijdens de broedtijd leven de grutto's in groepsverband, waar andere paren met agressief gedrag op afstand houden.



Als de jongen vliegvlug zijn verzamelen de grutto's op de pas gemaaide graslanden, waar het op vetten plaats vind, om de trek naar Africa te maken.  Het voedsel bestaat uit de larf van de langpootmug. Deze larven ( emelten) zijn een belangrijke voedselbron. Ook het Waddengebied is belangrijk om weer op gewicht te komen.



De meeste Grutto's trekken via de westkust van Europa naar Marokko waar ze in september massaal verblijven.
Helaas wordt er veel jacht gemaakt in Frankrijk op deze doortrekkers. Het wordt tijd dat hier internationaal eens wat aan gedaan moet worden!

zondag 19 mei 2013

                     Wilde Hyacinten in het Wildrijk.



Het koude voorjaar zorgde voor een langzaam ontwaken van het voorjaar.
Vele planten starten met een vertraging van enkele weken.  Zo ook in het "wildrijk" wat onder beheer van het Noord Hollands landschap valt.











Wilde Hyacint


Varens die zich ontrollen met op de jonge blaadjes al de sporekapsels die voor een nieuwe generatie moeten zorgen.




 De kop van Noord Holland  staat bekent als een bloembollen gebied. Vele gekleurde tulpen en andere bolgewassen maken van deze regio een kleurrijke lappendeken.
















http://tjido-wierda-nature-photography.nl