donderdag 9 augustus 2012

Wildlife in The Gambia


Wildlifephotography in the Gambia.


De vele verhalen over Africa doet je hart sneller kloppen. Om deze geweldige natuur die dit continent heeft te bieden en vervolgens fotografisch vast leggen is voor mij een nieuwe uitdaging. Samen met een groepje natuurfotografen zijn we aan het begin van de regenperiode een foto expeditie gestart met als doel ornithologisch vele soorten te fotograferen. Het landschap is voor mij als bioloog zeker zo interessant, the forest en mangrove zijn ecologisch kwetsbare gebieden waar de mens voorzichtig mee moet omgaan.

Kleinschalige landbouw 

Algemene informatie


Gambia, een voormalige Britse kolonie, is een van de kleinste landen in Afrika. Gambia volgt de rivier de Gambia en meet van oost naar west ongeveer 322 kilometer. Gambia wordt ook wel genoemd The Gambia naar de gelijknamige rivier.

Het grootste gedeelte van het land is een vlak savannelandschap; het hoogst gelegen punt ligt 90 meter boven de zeespiegel. Er wonen ongeveer 1,6 miljoen inwoners met een grote etnische verscheidenheid. Er zijn diverse stammen in Gambia, met ieder zijn taal en gewoonten. Gambia biedt een geweldige natuur, dorpjes en meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten.


Woodland Kingfisher  (Nikon D800 500mm AFS)



Klimaat
Gambia ligt tussen de kreeftskeerkring en de evenaar. Hierdoor biedt het land een constante temperatuur van ongeveer 30 graden. De regen valt in de periode juli tot oktober. De meeste regen valt in de maand augustus, er valt dan 50 % van alle regenval. In de droge tijd (november-juni) waait vaak de harmattan: een droge, stoffige noordoostelijke wind uit de Sahara. In juli is het overdag veelal droog in de avond kunnen er flinke buien vallen. In de periode dat ik daar was hebben we het overdag nagenoeg geen regen gehad.


Woodland Kingfisher  
                                                               (Nikon D800 500mm AFS)

Natuurfotografie.


Voor de natuurfotograaf  is het begin van de regenperiode de beste tijd om van het groene landschap mooie foto’s te maken ook de vogels die dan volledig op kleur zijn voor het nieuwe broedseizoen en zich goed laten zien om er vervolgens mooie platen van te maken. Ook de licht omstandigheden zijn goed, het harde zonlicht maakt het soms erg moeilijk om goed belichte foto’s te kunnen maken. Wil je vogels fotograferen is een statief of een monopod een must. Een teleobjectief van 500 mm heb je echt nodig om ook de kleinere soorten goed op de foto te krijgen  en soms is een 1,4 teleconvertor nodig. Voor de landschappen is een groothoek  24 / 70 mm een must. 
Ook kan een macrolens goed van pas komen, gezien er verschillende hagedissen goed te benaderen zijn en verschillende vel gekleurde planten toch ook de moeite zijn.
Op mijn site komt een reisbeschrijving met veel fotowerk.





Abyssinian roller Shael scharrelaar (Nikon D800 500mm AFS)
Grijskopmeeuw  (Nikon D800 500mm AFS)








Malachite kingfiher  





Middelste zilverrijger

Africa grey hornbill (female)


Grey kestrel (falco ardosiaceus)
Bonte ijsvogel

Kolonistenagama  ( Rainbowlizard )